Skip to main content
THEATER MODE

Rupanya Inilah Cerita SEBENAR Tentang Kelewatan Pengisytiharan PM Semalam, Istana TAK SALAH!

Rupanya Inilah  Cerita SEBENAR Tentang Kelewatan Pengisytiharan PM Semalam, Istana TAK SALAH!
Semalam, banyak cerita-cerita “luar biasa” mengenai kelewatan perisytiharan istiadat Perdana Menteri Malaysia ke-7 iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad. Ada macam-macam teori keluar kerana rakyat sudah letih menunggu dari pagi membawa ke petang tetapi tiada majlis akad sumpah dijalankan.

Dari petang membawa ke malam dan tepat jam 9.50 minit malam, dalam majlis kurang dari setengah jam itu, Tun Dr Mahathir diangkat sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-7 sekaligus memecah rekod dilantik dua kali sebagai PM.

Tapi apa cerita sebenar yang korang kena tahu di sebalik isu kelewatan ini.
Baca tulisan perkongsian dari Ali Imran yang menulis di facebooknya.


Mengapa Perlu Burukkan Istana?
Ya, anda telah menang.
Tapi janganlah tuduh istana macam-macam.
Nak serah anak perempuan kahwin pun kita perhati habis bakal calon suaminya,
Inikan pula nak serah tampuk kepimpinan negara, mestilah nak kena pastikan semua benda terjaga.

Biar aku jawab beberapa kekeliruan yang menular masuk ke telefon pintar anda.

1) Tuduhan Yang DiPertuan Agong tidak ada dalam negara – – PALSU.

YDP Agong sendiri pun bersengkang mata sampai lebih daripada pukul 3 pagi tadi.

Bila sudah rasmi keputusan PRU keluar dan PKR (rujuk nama parti bertanding) dapat jumlah kerusi tertinggi, baginda perintah Kak Wan datang menghadap.

Kenapa?

Sebab secara sah, Kak Wan adalah Pengerusi PKR.
Dan secara sah, yang bertanding adalah PKR.
Kalau perasan waktu Tun M buat press conference pukul 3.00 pagi tadi, Kak Wan tak ada. Kenapa?
Sebab beliau di istana!
[tambah info] Aku sendiri yang berkomunikasi dengan team Kak Wan yang ke istana malam tadi. Sebab itu aku tahu.

2) Kononnya Raja-raja tak mahu Tun M jadi PM.

Aku tak tau siapa mulakan benda ini tapi kalau dia kena tangkap, aku doa dia kena hukum cukup-cukup. Akibat tuduhan ini, ada pihak yang sampai buat petisyen dalam talian desak istana terima Tun M.

Pada mata aku yang tak sepandai kau orang, ini hujah aku.

Kenapa belum angkat sumpah?

Jawapanya – The legality process. The procedure.

Dalam real politic, ‘mengaku’ sebagai geng/coalition berbanding legally binded as coalition has such a huge impact. Atas kertas, secara sah tiada parti yang dapat simple majority. Some people call it as ‘hung government’.

PKR dapat 104 kerusi. DAP dapat 9 kerusi. Walaupun kita fahami DAP yang bertanding di Sarawak guna nama DAP itu adalah sebahagian daripada PH, tetapi PH itu sendiri tidak wujud secara legal sebagai sebuah pakatan politik.

Aku yakin Tun sedar perkara ini, sebab itu tadi dalam press confrence beliau maklumkan semua MP PH sudah tanda tangan deklarasi kesepakatan mereka dan persetujuan mereka mengangkat Tun M sebagai PM.

Aku tak tahu sejauh mana istana akan terima deklarasi ini sebagai sandaran yang reliable sebelum memutuskan untuk menyerah tampuk pemerintahan kepada Tun M sebagai PM.

Tindakan yang lebih baik adalah (since PH is already in power) desak ROS luluskan permohonan koalisi mereka dan banyak perkara akan jadi mudah selepas itu.

Bolehkah PH buat begitu? Aku rasa boleh. Malam tadi Tun dah arahkan KSN umumkan cuti umum, betul? Same thing applies.

Malangnya hari ini dan esok cuti umum. ROS pun cuti.

Pokoknya, istana perlu hati-hati. Every petty matters need to be ensured thoroughly.

Jangan bila dah lantik PM tiba-tiba ada pula MP yang pusing 90 darjah atau 180 darjah mencabar perlantikan itu. Lagi kacau nanti.

Jangan ingat sultan-sultan itu tak tahu apa-apa.

Biarkan mereka buat kerja mereka.

Ingat! Antara persepsi buruk orang terhadap PH adalah dilabel sebagai anti istana.

Kalau orang PH sayangkan kemenangan ini, jaga perangai. Buktikan tuduhan itu salah.

Kalau baru hari pertama orang dah nampak PH macam nak ‘langgar’ istana, PH akan rugi in the long run.

Sekian.
Ali Imran

Wartawan Awam

Ini Timeline sebenar mengenai kelewatan semalam seperti dikeluarkan oleh pihak Istana Negara.

10 Mei 2018:

1.38 petang – Istana Negara terima surat daripada komponen PH menyokong perlantikan Tun M sebagai PM ke-7.
2.45 petang – Istana Negara terima keputusan rasmi PRU 14 daripada SPR.
5.00 petang – Selepas mengesahkan dokumen-dokumen, YDP Agong mengadakan pertemuan dengan pemimpin empat parti komponen PH iaitu DS Wan Azizah, TS Muhyiddin Yassin, Lim Guan Eng dan Mohamad Sabu

Selepas menemubual kesemua mereka, YDP Agong menjemput Tun M untuk membentuk kerajaan dan mengadakan perlantikan Tun M sebagai Perdana Menteri ketujuh pada pukul 9.30 malam ini.

6.48 petang – Pertemuan tamat.

9.30 malam – Istiadat perlantikan Tun M sebagai Perdana Menteri ketujuh Malaysia.

– – –
Istana Negara menafikan sebarang tuduhan mengatakan YDP Agong sengaja melewat-lewatkan proses perlantikan ini.


Rupanya Inilah  Cerita SEBENAR Tentang Kelewatan Pengisytiharan PM Semalam, Istana TAK SALAH!

Rupanya Inilah  Cerita SEBENAR Tentang Kelewatan Pengisytiharan PM Semalam, Istana TAK SALAH!

Rupanya Inilah  Cerita SEBENAR Tentang Kelewatan Pengisytiharan PM Semalam, Istana TAK SALAH!

Open Comments

You Might Also Like: